Шановні здобувачі освіти! Всі, мабуть, знають, що нещодавно був 456-ий день народження Вільяма Шекспіра


Давайте вшануємо пам'ять драматурга, пригадавши найцікавіші факти його життя 

1. Шекспір – є другим цитованим автором після Біблії. 

2. Точна дата народження Вільяма Шекспіра не відома до сьогоднішнього дня. Офіційною датою його народження прийнято вважати 23 квітня 1564. У цей же день 1616 року геніальний драматург помер. 

3. Вільям Шекспір є найбільш успішним драматургом в історії. Його п’єси ставляться частіше, ніж твори інших письменників.

4. Шекспір ніколи не навчався в університеті, але це не завадило йому придбати світову популярність.

5. Цікавий факт, що до наших днів не збереглося жодного прижиттєвого портрета Шекспіра. Досі точно невідомо, як насправді виглядав драматург.

6. Вільям Шекспір володів ідеальною пам’яттю: він чудово знав не тільки англійську історію, але й найважливіші процеси в європейських країнах, мав обізнаність в античній філософії, юриспруденції, розбирався в навігації, тонкощах міжнародної дипломатії, медицині, володів кількома іноземними мовами, серед яких латинь, грецька, французька, італійська та іспанська. 

7. Вільям Шекспір залишив нащадкам 38 п’єс, 4 поеми, 154 сонета, 3 епітафії. Усього його твори перекладені на безліч мов і мали значний вплив на розвиток світової літератури. А мова сприяла формуванню сучасної англійської, збагативши його соковитими фразеологізмами. 

8. Заповіт Вільяма Шекспіра є єдиним рукописним документом письменника, що зберігся до наших днів. Примітно, що заповіт Шекспіра, скрупульозно перераховує всі предмети побуту, аж до ложок і виделок, не містить відомостей, кому він дарує свою літературну спадщину. 

9. Існує ряд гіпотез, що під ім’ям Шекспіра ховається зовсім інше історичне обличчя. В якості авторів називався оксфордський граф Едуард де Вер, який перестав публікуватися в 1593-му, у той час як Шекспір заявив про себе в 1594-му. Псевдонім «Шекспір» був обраний невипадково. На фамільному гербі де Верів зображений лицар зі списом у руці, а буквальний переклад Shake-speares – «приголомшливий списом». Майже всі п’єси Шекспіра – яскрава пародія на звичаї двору, тому, прикрившись псевдонімом, граф міг творити і далі. Крім того, Едуард де Вер не міг публічно оголосити себе драматургом: у ті часи письменництво не личило для аристократів. Він помер в 1604 році, невідомо, де його могила, дослідники стверджують, що його твори продовжували видаватися сім’єю під псевдонімом до 1616-го (саме в цей рік і помер Шекспір). У 1975 році Британська енциклопедія підтвердила цю гіпотезу, заявивши: «Едуард де Вер є найбільш імовірним претендентом на авторство п’єс Шекспіра».